رستم قاسمی

متهم گریخت

نام رستم قاسمی با پرونده بابک زنجانی گره خورده است و با موافقت او بود که نفت در اختیار زنجانی قرار گرفت. این حقیقتی است که بارها در سال‌های گذشته از زبان افراد مختلف مطرح شده است.

رستم قاسمی در پرونده فروش نفت به بنیاد تعاون ناجا نیز دخیل بوده و در دادگاه رسیدگی به پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی نیز یکی از متهمان به دیدار قاسمی با متهم ردیف اول اشاره کرد.

رستم قاسمی فعالیت نظامی را از سال ۱۳۶۰ و با عضویت در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آغاز کرد. او در فاصله سال‌های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا بود و پس از آن به عنوان وزیر نفت در دولت احمدی‌نژاد فعالیت کرد و تا مرداد ۱۳۹۲ در این سمت باقی ماند.

بابک زنجانی در جریان برگزاری دادگاه بارها به نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اشاره کرد و از معاملات اقتصادی خود با این نهاد نظامی خبر داد.

او همچنین در نامه‌ای به نمایندگان مجلس تاکید کرد: «آقایان، من به قرارگاه خاتم‌الانبیاء سپاه قرب نوح بیش از ۲۰۰ میلیون یورو پول قرض دادم و دو سال طول کشید تا آن را پس گرفتم و کماکان ۳۰ میلیون یورو طلبکارم. آقایان، من جرثقیل‌های غول‌پیکر برای سپاه خریدم و در اختیار مسئولین گذاشتم».

با این حساب، می‌توان نتیجه گرفت که آشنایی بابک زنجانی با رستم قاسمی دست‌کم از سال ۱۳۸۶ آغاز شده باشد. مهدی شمس، متهم ردیف دوم پرونده زنجانی نیز درباره آشنایی بابک زنجانی با رستم قاسمی در چهارمین جلسه دادگاه گفت که وزیر وقت نفت، او را از زمانی که در قرارگاه خاتم بوده، می‌شناخته و با «اعتماد شخص وزیر» به بابک زنجانی نفت فروخته شد.

این آشنایی بنا به روایات منتشرشده از دفاعیات متهم در دادگاه و متن کیفرخواست، موجب ورود بابک زنجانی به وزارت نفت دولت احمدی‌نژاد می‌شود. در دادگاه بارها گفته شد که رستم قاسمی، وزیر وقت نفت، در تصویب مصوبه و عقد قراردادهای نفتی با بابک زنجانی موثر بوده و هم او بوده که «مهر تایید» به بابک زنجانی می‌زند.

رستم قاسمی همچنین در پرداخت پول‌های وزارت نفت به بابک زنجانی کمک می‌کند. به گفته‌ی بابک زنجانی، رستم قاسمی واسطه‌ی او با محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهوری وقت و بانک مرکزی می‌شود تا چک‌های سازمان تامین اجتماعی به عنوان بخشی از بدهی بابک زنجانی پذیرفته شود.

بابک زنجانی در قرارداد با سعید مرتضوی، رئیس وقت تامین اجتماعی، چهار میلیارد یورو چک تامین اجتماعی را به‌عنوان ضمانت‌نامه دریافت می‌کند. او در این باره در دادگاه گفت که از امارات با رستم قاسمی،‌ وزیر نفت تماس گرفته و به او گفته که «دو میلیارد یورو» را «برای طلب» بردارند و «معادل دو میلیارد یورو» نیز «سهام شرکت‌های وزارت نفت» را به بابک زنجانی بدهند.

*پرونده ویکی‌فساد درباره‌ی سعید مرتضوی

*پرونده ویکی‌فساد درباره بابک زنجانی

نماینده دادستان نیز در سومین جلسه دادگاه گفت که سه وزیر دولت احمدی‌نژاد، مصوبه‌ی پرداخت سود نفت ازطریق بانک بابک زنجانی را ابلاغ کردند. به گفته‌ی نماینده‌ی دادستان، این  وزیران به تنهایی مصوبه را امضا کردند و از طریق ستاد تدابیر ویژه ریاست جمهوری نبوده است.

یکی از این وزرا رستم قاسمی بود که با وجود اشاره‌های مکرر به حضور در حلقه‌ی بابک زنجانی، پرونده‌ای علیه او تشکیل نشد. مهدی شمس، متهم ردیف دوم پرونده بابک زنجانی نیز در دادگاه به رستم قاسمی اشاره کرد و گفت: «مراجع ذیصلاح، بابک زنجانی را تائید کردند. خود وزارت نفت هم ال‌سی‌های این شخص را تایید کرد. پس قرارگاه خاتم‌الانبیا و بانک ملت هم می‌توانند در این کار شریک باشند».

این متهم با تاکید بر اینکه «فقط یک کارگزار» بوده، ادامه داد: «اگر وزارت نفت این ال‌سی‌ها را تایید نمی‌کرد اصلا این اتفاقات نمی‌افتاد. اینکه طرفین قرارداد پول نفت را به کشور باز‌نگرداندند به کارگزار ربطی ندارد».

 مهدی شمس همچنین یادآور شد که رستم قاسمی، وزیر وقت نفت، در سال ۱۳۹۰ از بابک زنجانی تقدیر و تشکر کرده و اسناد آن هم موجود است.

با مطرح شدن نام رستم قاسمی در پرونده زنجانی، امیرعباس سلطانی، عضو کمیته پیگیری پرونده بابک زنجانی در مجلس شورای اسلامی اردیبهشت ماه ۱۳۹۵ خواستار آن شد که نقش رستم قاسمی در فساد نفتی مشخص شود.

او در گفت‌وگو با روزنامه شرق، بابک زنجانی را «ویترین فساد اقتصادی» و «یکی از سه ضلع فساد اقتصادی» توصیف کرد و گفت: «خود بابک زنجانی در کمیسیون انرژی گفته و نوار آن هم موجود است که می‌گوید من را به بانک مرکزی دعوت کردند و وزیر اطلاعات، وزیر صنعت، معدن و تجارت، وزیر نفت، وزیر اقتصاد و رئیس‌کل بانک مرکزی دو ساعت پشت درهای بسته مذاکره کردند و بعد گفتند باید این قرارداد را ببندید».

پرونده ویکی‌فساد درباره شمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد دولت احمدی‌نژاد

سلطانی همچنین تاکید کرد که «قرارداد‌ها با دستور وزیر نفت وقت بسته شده است. ایشان کجای پرونده است؟»

ردِ پای قاسمی در پرونده ناجا و فساد سه هزار میلیارد تومانی

نام رستم قاسمی علاوه بر پرونده بابک زنجانی در پرونده فروش نفت بواسطه‌ی بنیاد تعاون ناجا نیز مطرح شده است. براساس گزارشی که کمیسیون برنامه و بودجه مجلس فروردین ماه ۱۳۹۷ منتشر کرد، در تفاهم‌نامه‌ای میان رستم قاسمی (وزیر نفت)، اسماعیل احمدی مقدم، (فرمانده نیروی انتظامی)، ابوالفضل قنبرپور (فرمانده بنیاد تعاون ناجا) و احمد قلعه بانی (مدیر عامل شرکت ملی نفت) در شهریورماه ۱۳۹۱، یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه برای فروش به شرکت پتروتیما تحویل داده شد.

*پرونده ویکی‌فساد درباره سردار اسماعیل احمدی‌مقدم

بر اساس گزارش کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، ارزش این محموله نفت خام بیش از ۱۸۵ میلیون دلار بوده و بر اساس محاسبه امور مالی قراردادهای شرکت ملی نفت ایران به این مبلغ تا پایان سال ۱۳۹۵ مبلغ ۹ میلیون و۵۸۲ هزار و ۸۵۶ دلار بهره تعلق گرفته است. 

علاوه بر این، در جریان برگزاری دادگاه پرونده مشهور به اختلاس سه هزار میلیارد تومانی در مردادماه ۱۳۹۰، عنایت‌الله ریاحی، خواهر‌زاده اسفندیار رحیم مشایی که به عنوان مطلع در دادگاه حاضر شده بود، به جلسه‌ای اشاره کرد که رستم قاسمی در آن حضور داشته است.

او در دادگاه گفت که جلسه‌ای میان مه‌آفرید امیرخسروی، متهم ردیف اول پرونده و اسفندیار رحیم‌مشایی، رئیس دفتر محمود احمدی‌نژاد برگزار شد که در میانه‌های جلسه «رستم قاسمی هم که آن موقع رئیس قرارگاه خاتم بود وارد جلسه شد که آقای پاستورنشین [اسفندیار رحیم مشایی] اصلا وی را تحویل نگرفت.»

پرونده ویکی‌فساد درباره مه‌آفرید امیرخسروی، متهم ردیف اول پرونده مشهور به اختلاس سه هزار میلیارد تومانی

با وجود طرح چنین اتهاماتی علیه رستم قاسمی، هرگز در باره این موضوعات شفاف‌سازی نشد و خود او نیز هیچگونه واکنشی نسبت به این اتهامات نشان نداد.

رستم قاسمی در حال حاضر، به عنوان وزیر راه و شهرسازی در دولت ابراهیم رئیسی حضور دارد.

شرکت‌های رستم قاسمی

براساس اسناد رسمی، نام رستم قاسمی در چندین شرکت مهم و وابسته به نهادهای حکومتی دیده می‌شود که عبارت‌اند از:

  • گروه اقتصاد مفید
  • مجتمع کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران
  • سپهر انرژی جهان
  • گروه مهندسی و توسعه اقتصاد البرز فام
  • موسسه بنیاد تعاون سپاه
  • بنیاد تعاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
  • ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران
  • یکتا سازان ماهان جنوبشرق
  • سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران

گروه اقتصاد مفید از هلدینگ‌های بزرگ کشور و وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام است. ستاد اجرایی فرمان امام سازمانی است که از سال ۱۳۶۸ تحت کنترل رهبر جمهوری اسلامی فعالیت می‌کند.

بنیاد تعاون سپاه نیز همانطور که از نام آن پیداست از بازوهای اقتصادی سپاه پاسداران است.

علاوه براینها، هرکدام از شرکت‌های مذکور دارای چندین شرکت تابعه هستند و شبکه‌ی درهم‌تنیده‌ای از شرکت‌های وابسته به نهادهای نظامی و سیاسی را شکل می‌دهند.

شرح اتهامات و محکومیت‌ها

عناوین شغلی: فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیا، وزیر نفت، وزیر راه و شهرسازی
اتهام‌ها: نام او در سه پرونده فساد مطرح شده است
محکومیت‌‌ها: پرونده‌ای ندارد
محل زندگی: تهران