کمال دانشیار

معرف بابک زنجانی به شرکت نیکو

کمال دانشیار از جمله سیاستمداران ایرانی است که نامش‌ با پرونده‌ی بابک زنجانی گره خورده است. در دوره‌ی مدیریت او بر شرکت نفت نیکو، همکاری با بابک زنجانی برای فروش نفت انجام شد و در دادگاه نیز چندین بار نام او مطرح شد.

او که متولد ۱۳۳۴ در خوزستان است، نماینده مجلس شورای اسلامی در دوره‌های چهارم، پنجم و هفتم بوده است. در جریان انتخابات دومین دوره‌ی شوراهای شهر و روستا در سال ۱۳۸۱ در ائتلاف آبادگران ایران اسلامی قرار گرفت و با تاسیس حزب توسعه و عدالت ایران اسلامی در آذرماه ۱۳۸۶ به عضویت آن درآمد.

حزب توسعه و عدالت ایران از احزاب فعال راست‌گرا در ایران است که به محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام نزدیک است.

کمال دانشیار در دور هفتم مجلس، ریاست کمیسیون انرژی را برعهده داشت و از منتقدان سرسخت سیاست‌های نفتی در دولت خاتمی بود.

با آغاز به کار دولت احمدی‌نژاد در سال ۱۳۸۴، از کمال دانشیار به عنوان یکی از گزینه‌های وزارت نفت نام برده شد و او نیز اعلام کرد که «برنامه‌های خود را برای وزارت نفت» در اختیار محمود احمدی‌نژاد گذاشته است. همزمان اعلام شد که ۱۲۰ امضا در مجلس در حمایت از کمال دانشیار برای تصدی وزارت نفت جمع‌آوری شده است.

درنهایت به عنوان مشاور وزیر نفت در دولت احمدی‌نژاد مشغول به کار شد و پس از آن ریاست هیئت مدیره شرکت بازرگانی نفت ایران را برعهده گرفت.

شرکت بازرگانی نفت ایران (نیکو) از شرکت‌های وابسته به وزارت نفت است که دفتر مرکزی آن در لوزانِ سوئیس قرار دارد.

براساس گزارش‌های منتشر شده در باب بابک زنجانی، سیف‌الله جشن‌ساز، مدیرعامل شرکت نیکو و کمال دانشیار، معاون او با بابک زنجانی همکاری داشتند. هیچ‌کدام از این دو تن اما در دادگاه حاضر نشدند یا پرونده‌ای علیه آنها باز نشد.

روایت بابک زنجانی از آشنایی با کمال دانشیار

بابک زنجانی در گفت‌وگویی مفصل با هفته‌نامه توقیف شده آسمان که شهریورماه ۱۳۹۲ انجام شده، درباره کمال دانشیار می‌گوید: «آقای دانشیار به من گفتند ما هم می‌خواهیم در First Islamic Bank [«نخستین بانک سرمایه‌گذاری اسلامی» در مالزی، متعلق به بابک زنجانی] حساب باز کنیم».

او در این مصاحبه گفت که کمال دانشیار را در سال ۱۳۹۰ در قرارگاه خاتم‌الانبیا دیده است: «قرارگاه خاتم‌الانبیا از نفت [شرکت نیکو] طلب داشت. مرا صدا کردند گفتند چطور می‌توانی پول را به این آقایان بدهی. گفتم چقدر است؟ گفتند حدود ۱۵ میلیون دلار».

به گفته‌ی بابک زنجانی، «قرارگاه سه ماه بود می‌خواست پولش را از نیکو بگیرد اما نمی‌توانست. در حقیقت شرکت نیکو، نفت را می‌فروخت و طبق دستور بانک مرکزی به حساب‌هایی که باید واریز می‌کرد. قرارگاه بابت پروژه‌هایی که برای وزارت نفت انجام داده بود طلبکار بود. آقای دانشیار گفت چطور می‌شود پول را به اینها برسانی؟ گفتم من سریع‌السیر می‌رسانم».

بابک زنجانی در این مصاحبه ادعا می‌کند که ظرف پنج ساعت ۱۵ میلیون دلار را از یکی از کشورهای آسیایی که نام‌اش را درست به خاطر ندارد، منتقل کرده است.

پس از آن بود که به گفته‌ی بابک زنجانی، کمال دانشیار از او خواست تا به شرکت‌ نیکو برود و با رئیس‌اش، سیف‌الله جشن‌ساز آشنا شود. در این ملاقات، جشن‌ساز از بابک زنجانی می‌خواهد تا کاری کند که «حساب‌هایشان باز شود».

بابک زنجانی به جشن‌ساز وعده می‌دهد که در بانک برای آنها حساب باز کند و کارهایشان را عملیاتی کند. به گفته‌ی زنجانی، «جشن‌ساز همان‌جا با آقای قاسمی (وزیر وقت نفت) تلفنی تماس گرفت».

او در توضیح این تماس تلفنی به هفته‌نامه آسمان گفت: «به آقای قاسمی گفتند شما شخصی به نام بابک زنجانی می‌شناسید؟ ایشان هم گفته بودند که می‌شناسند و به آقای جشن‌ساز گفته بودند که می‌توانید به صورت قانونی کارتان را پیش ببرید. مرا دعوت کردند بانک مرکزی. چند وزیر هم در جلسه حضور داشتند».

به گفته‌ی بابک زنجانی، مهدی غضنفری (وزیر صنعت، معدن و تجارت)، شمس‌الدین حسینی (وزیر اقتصاد)، محمود بهمنی (رئیس کل بانک مرکزی) و رستم قاسمی (وزیر نفت) در جلسه حضور داشتند. او گفته که «یک نفر دیگر هم حضور داشت» که به خاطر نمی‌‌آورد.

نفر دیگر، بنا بر گفته‌های امیرعباس سلطانی، عضو کمیته پیگیری پرونده بابک زنجانی در مجلس شورای اسلامی، حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات بوده است.

با وجود حضور آشکار کمال دانشیار در پرونده بابک زنجانی، او اما هرگز دادگاهی نشد و به فعالیت‌های سیاسی و اقتصادی خود تا کنون ادامه داده است. نام او در شرکت‌هایی از قبیل گروه انرژی پارسوماش مسجد سلیمان و نیروگاه برق بختیاری مسجد سلیمان دیده می‌شود.

این دو شرکت‌ در شبکه‌ای از شرکت‌های تودرتو قرار دارند که برخی از آنها عبارت‌اند از: مهندسی پرآور، صنایع پتروشیمی مسجد سلیمان، ارژنگ ستبر تاراز، توسعه و سرمایه‌گذاری صنایع انرژی‌گستر پایدار، ژرف کاو اندیکا، صنایع پتروشیمی کیمیا اندیمشک، توسعه فدک کوثر هشتم و توسعه سرمایه‌گذاری قدر.

شرح اتهامات و محکومیت‌ها

عناوین شغلی: نماینده مجلس و از مدیران شرکت نیکو
اتهام‌ها: معرفی بابک زنجانی به وزارت نفت برای فروش نفت
محکومیت‌‌ها: پرونده‌ای مطرح نشده است
محل زندگی: خوزستان، تهران