حمید فلاح هروی از کارکنان سابق یک نهاد امنیتی بود که نقش مهمی در «جلب اعتماد مسئولین ارشد نظام» به نفع بابک زنجانی داشت تا آنجا که در دوازدهمین جلسه دادگاه بابک زنجانی، قاضی مقیسه خطاب به او گفت: «شما کسی هستید که از سال ۱۳۸۸ دست زنجانی را گرفتید و از این نهاد به آن دستگاه و از این شخصیت به نزد آن شخصیت بردید».
او همچنین از مدیران سابق سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح و عضو هیئت مدیره شرکت سرمایهگذاری غدیر بود. براساس اطلاعات منتشرشده حمید فلاح هروی تا سال ۱۳۸۳ کارمند وزارت اطلاعات بوده است. او در دادگاه گفت که در این سال بازنشسته شده و پس از آن به فعالیتهای اقتصادی روی آورده است. وکلای شرکت نفت اما در دادگاه تاکید کردند که او از وزارت اطلاعات اخراج شده است.
براساس اسناد رسمی او از سال ۱۳۸۹ در شرکت سرمایهگذاری غدیر فعالیت داشته است. سرمایهگذاری غدیر از شرکتهای وابسته به نیروهای مسلح است و در حلقهی دهها شرکت مهم از قبیل موسسه صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح، سرمایهگذاری تجاری شستان، توسعه و مدیریت سرمایه صبا، موسسه صندوق بیمه نیروهای مسلح، سرمایهگذاری ملی ایران، گروه بهمن، سرمایهگذاری دی، گسترش صنعت نوین ایرانیان، گروه گسترش نفت و گاز پارسیان، پتروشیمی پارس و سرمایهگذاری ساتا قرار میگیرد.
همکاری با قرارگاه خاتمالانبیا از دیگر فعالیتها در سابقهی کاری حمید فلاح هروی به شمار میرود. او همچنین در بسیاری از معاملات بابک زنجانی حضور پررنگی داشت که برخی از آنها عبارتاند از: خرید سهام «نخستین بانک سرمایهگذاری اسلامی» از سوی بانک ملت و خرید شرکتهای تامین اجتماعی از سوی بابک زنجانی.
بازداشت حمید فلاح هروی
همزمان با افشاگریها دربارهی بابک زنجانی در اوایل دههی ۱۳۹۰، وبسایت بازتابامروز هویت و تصویر حمید فلاح هروی را برای نخستین بار در سال ۱۳۹۱ منتشر کرد. در گزارش بازتابامروز از او بهعنوان «یکی از دستیاران ارشد بابک زنجانی» و «عنصر اخراجی امنیتی» نام برده شد.
*پرونده ویکیفساد درباره بابک زنجانی
نهم دیماه ۱۳۹۲، غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضائیه و دادستان کل ایران خبر داد که «بابک زنجانی با توجه به مسائل و اتهامات وارده در هفتههای اخیر» بازداشت شده است.
پس از آن بود که رسانههای ایران اعلام کردند که حمید فلاح هروی دو هفته پیش از بابک زنجانی بازداشت شده است.
در گزارش رسانهها در این دوره از حمید فلاح هروی بهعنوان کسی یاد شده است که در معامله بابک زنجانی با سعید مرتضوی در فروش شرکتهای سازمان تامین اجتماعی، از طرف زنجانی مبایعهنامه را امضا کرده است.
همچنین گزارش شد که حمید فلاح هروی در خرید بانک پارسیان نقش داشته و این معامله موجب اختلاف زنجانی و او شده که درنهایت به شکایت بابک زنجانی از حمید فلاح هروی انجامیده است.
حمید فلاح در دادگاه
جلسه نخست رسیدگی به اتهامات بابک زنجانی، تاجر زندانی یازدهم مهر ماه ۱۳۹۴ به صورت علنی و به ریاست قاضی صلواتی در دادگاه انقلاب تهران برگزار شد. پس از چندین جلسه، دادگاه، بابک زنجانی و دو متهم دیگر این پرونده (مهدی شمس و حمید فلاح هروی) را به اعدام محکوم کرد. شعبه دیوان عالی کشور اما آذرماه ۱۳۹۵، حکم حمید فلاح هروی و مهدی شمس را نقض کرد و پرونده این دو متهم برای رسیدگی مجدد به شعبه همعرض ارسال شد.
محاکمه مجدد مهدی شمس و حمید فلاح هروی درنهایت، ۱۷ تیرماه ۱۳۹۶ آغاز و در ۱۵ جلسه به اتهامات دو متهم پرونده موسوم به فساد نفتی رسیدگی شد.
دادگاه این دو متهم، اینبار، در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی مقیسه برگزار شد و اتهام حمید فلاح هروی (متهم ردیف سوم) افساد فیالارض از طریق مشارکت در اخلال با علم به ضربه زدن به نظام جمهوری اسلامی، مشارکت عامدانه، مشارکت در ارتکاب جرایم مرتبط با جعل، مشارکت در کلاهبرداری یک میلیارد و دویست میلیون یورویی از شرکت اچ.کی با استفاده از جعل، مشارکت در کلاهبرداری از تامین اجتماعی و همچنین مشارکت در پولشویی عنوان شد.
میزان پولشویی در کیفرخواست «بیش از ۱۴۸ میلیارد ریال» اعلام شد و متهم شد که در کلاهبرداری از شرکت نفت و سازمان تأمین اجتماعی با محتوای پنج فقره چک به ارزش ۴۴۴ میلیارد و ۵۲۴ میلیون ین ژاپن مشارکت داشته است.
حمید فلاح هروی بارها در دادگاه اتهامات را رد کرد و بهویژه یادآور شد که شخص او مسبب معرفی بابک زنجانی به شرکت نفت نبوده است. برای مثال در یکی از دفاعیات خود گفت: «زنجانی در دادگاه اقرار کرده که بنده خود تمام کارها را انجام میدادم. قبلا هم با قرارگاه خاتمالانبیاء فعالیت داشتم و زمانی که قاسم رستمی به وزارت نفت رفت، من هم همراهش رفتم، به همین دلیل من زنجانی را به شرکت نفت معرفی نکردم و فقط در چند مسافرت همراهش بودم».
قاضی مقیسه اما در پاسخ به او گفت: «اگر شما همراه زنجانی نبودید، وی قادر نبود حتی ۵۰ هزار تومان از بیتالمال را ببرد». فلاح نیز در واکنش به این حرف پاسخ داد: «اگر ما قادر به انجام این کارها بودیم، برای خودمان انجام میدادیم».
درحالی بر نفوذ حمید فلاح هروی در دادگاه تاکید شد و از او به عنوان تنها رابط بابک زنجانی با دولت و دیگر نهادهای حکومتی یاد شد که در جریان بررسی پرونده بارها نام برخی وزرای دولت احمدینژاد در این خصوص مطرح شد. در این میان، به ویژه، نفوذ رستم قاسمی، وزیر نفت دولت احمدینژاد از همه پررنگتر بوده است.
*پرونده ویکیفساد درباره رستم قاسمی
براساس محتویات کیفرخواست و متن جلسههای دادگاه، گفته شد که حمید فلاح هروی در جلسات «ستاد تدابیر ویژه»، زیرمجموعه شورای عالی امنیت ملی ایران حضور داشته و رابط کمیته دور زدن تحریمها و بانک ملت بوده است.
در یازدهمین جلسه پرونده همدستان بابک زنجانی، حمید فلاح هروی اما عضویت در ستاد تدابیر ویژه را رد کرد که قاضی مقیسه در پاسخ به او گفت: «اما شما در بین مسئولان امنیتی و اطلاعاتی نفوذ بالایی داشتید و عضو این ستاد بودید». فلاح هروی اما باز هم بر گفتهی خود تاکید کرد و گفت: «به والله دروغ است، دروغ است، من عضو ستاد تدابیر نبودم و شما میتوانید از طریق یک تلفن ساده در این رابطه استعلام بگیرید».
او همچنین در خصوص معرفی بابک زنجانی به این ستاد گفت: «دبیر این ستاد از دوستان قدیم من بود. این فرد از قبل زنجانی را میشناخت و با توجه به مشکلاتی که پیش آمده بود، از من پرسید که آیا زنجانی میتواند کمک کند؟ من هم گفتم که از خودش بپرسید که میتواند مشکل شما را حل کند یا نه».
هروی تأکید کرد: من فقط در بحث هواپیماییها و همچنین سازمان حج بودم. او همچنین به خرید هواپیمایی قشمایر اشاره کرد و ادامه داد: زنجانی قشمایر را از سپاه خریداری کرد و زمانی که به دنبال تجدید ناوگان بود، من شمس را به او معرفی کردم.
به گفتهی فلاح هروی، «آن زمان نه موضوع نفت مطرح بود و نه چیز دیگری و حتی اطلاعات سپاه هم در گزارشش تأکید کرده که من شمس را در سال ۸۷ به زنجانی معرفی کردم».
در دادگاه همچنین گفته شد که بابک زنجانی و حمید فلاح هروی موفق شدند بانک ملت را قانع کنند که ۶۰ درصد سهام «نخستین بانک سرمایهگذاری اسلامی» را به مبلغ ۹۴ میلیون یورو خریداری کند. و مدیران بانک ملت نیز عضو هیات مدیره آن باشند.
نخستین بانک سرمایهگذاری اسلامی (FIIB) متعلق به بابک زنجانی در سال ۱۳۸۹ در مالزی تاسیس شد و دفتر اصلی آن در شهرک غرب تهران قرار داشت. براساس متن دادگاه، دختر و داماد حمید فلاح هروی در مالزی به عنوان کارمند بانک حضور داشتند و بدینوسیله بانک را فعال نشان میدادند.
قاضی مقیسه دراین باره در دادگاه گفت: «بابک زنجانی اقرار کرده شما از بدو تاسیس بانک افآیآیبی همراه وی بودید و در تمام مجموعه هلدینگ فعالیت داشتید و قرار بود از سود حاصله دو درصد سهم ببرید، همچنین در جلد ۱۳،صفحه ۳۵۰پرونده، به اختصاص پنج میلیون یورو از محل فروش بانک افآیآیبی به شما در حد اقرارهای خودتان آمده است چرا باید به شما پنج میلیون یورو داده شود؟ آیا این پول فقط به خاطر همراهی شما و بابک زنجانی بوده است؟»
به گفتهی قاضی مقیسه، «امضای فروش ۶۰ درصد سهام بانک افآیآیبی به بانک ملت و استرداد مجدد آن» ازسوی حمید فلاح صورت گرفته و او در آن زمان «نقش هیئت مدیره پوششی» را در بانک افآیآیبی داشته است.
از دیگر همکاریهای بابک زنجانی و حمید فلاح هروی، انجام کارهای مالی شرکت سرمایهگذاری غدیر و قرارگاه خاتمالانبیا بوده است که از طریق شبکه صرافی بابک زنجانی انجام میشده است.
حمید فلاح هروی همچنین نقش کلیدی در ماجرای خرید شرکتهای تامین اجتماعی ازسوی بابک زنجانی داشت. او متهم شد که در این معامله نقش دلال را بازی کرده است. دیماه ۱۳۹۱ سعید مرتضوی، رئئیس وقت سازمان تامین اجتماعی و بابک زنجانی قرارداد خرید ۱۳۸ شرکت فعال و سودده تامین اجتماعی را امضا میکنند. این قرارداد در پی تحریم بابک زنجانی و به منظور انتقال پولهای او به ایران و تسویه حساب بابک زنجانی با وزارت نفت صورت گرفت.
*پرونده ویکیفساد درباره سعید مرتضوی
براساس متن کیفرخواست، حمید فلاح هروی در این معامله، «چهار فقره چک به مبلغ ۳۵۵ میلیارد و ۱۹ میلیون و ۵۶۳ هزار و ۶۰۰ ین ژاپن» از سعید مرتضوی دریافت کرد.
قاضی مقیسه در این باره در دادگاه خطاب به فلاح هروی گفت: «شناسایی، ارزیابی و خرید ۱۳۸ شرکت تامین اجتماعی» از سوی شما انجام شده است. به گفتهی قاضی، او همچنین در «چهار جلسه» از جلسههای مربوط به خرید ۱۳۸ شرکت تامین اجتماعی حضور داشته است.
براساس اسناد رسمی حمید فلاح هروی از سال ۱۳۹۰ در برخی از شرکتهای بابک زنجانی حضور داشته است. در دادگاه نیز گفته شد که قرار بوده ۳۰ درصد کل سهام هلدینگ سورینت به فلاح واگذار شود، اما به اختلاف برمیخورند و به گفتهی قاضی، فلاح، زنجانی را تهدید میکند که «سه روز دیگر او را به زندان میاندازد».
از دیگر موارد اختلاف بابک زنجانی و حمید فلاح، خرید سهام بیمارستان پارسیان بوده است که براساس متن دادگاه، بابک زنجانی سهام بیمارستان پارسیان را به قیمت ۵۰ میلیارد تومان میخرد ولی فلاح هروی با جعل سند در این میان ۲۵ میلیاردتومان سود میکند.
درنهایت آبانماه ۱۳۹۶ و پس از پانزده جلسه دادگاه، اعلام شد که متهمان ردیف دوم و سوم پرونده هر کدام به تحمل ۲۰ سال حبس و استرداد اموال محکوم شدند.