محسن سجادی‌نیا (محمود سیف)

«مغز متفکر» دور زدن تحریم‌ها

محسن سجادی‌نیا با نام شناخته‌شده‌ی محمود سیف، سردار سپاه و معاون اقتصادی سازمان اطلاعات سپاه است که در سال ۱۳۹۹ به جرم اخلال اقتصادی به ۳۰ سال زندان محکوم شد. او در نامه‌ی آملی لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت که در مرداد ۱۳۹۸ منتشر شد، به عنوان معاون اقتصادی اطلاعات سپاه معرفی شده است.

اتهام او مشارکت در «کلاهبرداری باندی، مشارکت در پولشویی و تصاحب غیرقانونی» در پرونده فساد هلدینگ یاس متعلق به بنیاد تعاون سپاه عنوان شد. عیسی شریفی، محمود خاکپور و مسعود مهردادی از دیگر مقامات ارشدی بودند که به عنوان مجرمان پرونده فساد هلدینگ یاس معرفی شدند.

نام محمود سیف با ماجرای دیگری نیز گره خورده است. او به همراه همسر سابق‌اش (شهرزاد میرقلی‌خان) در سال ۱۳۸۶ به جرم تلاش برای خرید و انتقال غیرقانونی تجهیزات نظامی از جمله ۳۰۰۰ دوربین دید در شب در اتریش بازداشت و ۲۸ روز زندانی شد.

وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز در سال ۱۳۹۶، نام محمود سیف را به دلیل داشتن ارتباط با سپاه پاسداران به فهرست تحریم‌های خود اضافه کرد. همزمان دو شرکت تجارت الماس مبین و پردازش تصویر رایان نیز در فهرست سیاه آمریکا قرار گرفتند. نام محمود سیف یا همان محسن سجادی‌نیا در سمت مدیرعامل هر دو شرکت دیده می‌شود.

اتهام این شرکت‌ها «چاپ پول جعلی به ارزش بالقوه‌ی صدها میلیون دلار» عنوان شد و گفته شد که هر دو شرکت به شبکه‌ای مخفی تعلق دارند که محدودیت‌ها و تحریم‌ها علیه ایران را دور می‌زنند.

براساس اعلامیه وزارت خزانه‌داری آمریکا، این دو شرکت با تامین تجهیزات لازم برای جعل اسکناس به سپاه پاسداران در معامله اسحله و همچنین تامین نیازهای مالی حوثی‌ها در یمن کمک می‌کرده‌اند.

عضویت‌ در شرکت‌های وابسته به سپاه پاسداران

براساس آگهی‌های روزنامه‌ رسمی کشور، نام محسن سجادی‌نیا یا محمود سیف در ۳۹ شرکت‌ وابسته به سپاه پاسداران به چشم می‌خورد. این شرکت‌ها اغلب مجموعه‌ای از شرکت‌های به هم پیوسته و در هم پیچیده هستند که نام چند نفر به طور دائم در هیئت مدیره‌ی آنها تکرار می‌شود. برای نمونه، نام او در شرکت‌هایی از قبیل رسا تجارت مبین، صنعت‌پردازان الماس، پردازش تصویر رایان، گروه بین‌المللی توسعه تجارت وحدت، موسسه بنیاد خیریه فاطر صادق و پردیس سبز ملل، در کنار نام افراد دیگر از قبیل مسعود مهردادی، مرتضی رضایی و جمال آبرومند دیده می‌شود.

مسعود مهردادی و جمال آبرومند به فساد مالی محکوم شده‌اند و نام مرتضی رضایی به‌عنوان یکی از عوامل مهم فساد برده شده است. تمامی این شرکت‌ها نیز زیر‌مجموعه‌ بنیاد تعاون سپاه پاسداران هستند.

در مثالی دیگر، دو شرکت تجارت الماس مبین و پردازش تصویر رایان که در فهرست سیاه آمریکا قرار دارند، با مجموعه‌‌ای از شرکت‌های دیگر ارتباط دارند. نام محسن سجادی‌نیا در هیئت مدیره‌ی هر دو شرکت دیده می‌شود. مشخص نیست شرکت پردازش تصویر رایان در چه تاریخی تاسیس شده، اما براساس اطلاعات ثبت شده در سامانه‌ی ثبت شرکت‌ها، این شرکت دست‌کم از سال ۱۳۸۲ فعال است.

در همین راستا، محسن سجادی‌نیا در سال ۱۳۹۲ اعلام کرد که اولین خط تولید کارت هوشمند در شرکت پردازش تصویر رایان به راه افتاده است. در گزارشی که خبرگزاری تسنیم از مراسم افتتاحیه این خط تولید منتشر کرده، محسن سجادی‌نیا به عنوان مدیر عامل پردازش تصویر رایان و رئیس هیئت مدیره رسام‌‌نگار جاوید معرفی شده است.

او در نشست خبری این مراسم گفته است که شرکت پردازش تصویر رایان نزدیک به  ۱۰ سال سابقه کار در زمینه چاپ و بسته‌بندی در بخش‌های دخانیات، دارو و لوازم بهداشتی و آرایشی دارد. به گفته‌ی سجادی‌نیا، «با خرید شرکت رسام نگار جاوید، حوزه فعالیت‌های شرکت پردازش تصویر رایان از چهار بخش چاپ و بسته‌بندی، چاپ امنیتی، تولید هولوگرام و چاپ تجاری به تولید کارت‌های هوشمند نیز گسترش یافته است».

محسن سجادی‌نیا همچنین در این نشست اعلام کرده است که تجهیزات تولیدی شرکت متعلق به کمپانی مول‌باورن در آلمان است و تراشه‌های کارت هوشمند از اروپا می‌آید.

در خبری هم که خبرگزاری فارس از افتتاح خط تولید سیم‌کارت منتشر کرده، شرکت پردازش تصویر رایان را به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های مؤسسه اعتباری ثامن، وابسته به بنیاد تعاون سپاه، معرفی کرده است. این خبر از خروجی خبرگزاری فارس حذف شده است. اما متن کامل گزارش همچنان در سایت اقتصادآنلاین ـ که خبر را از خبرگزاری فارس کپی کرده است ـ قابل مشاهده است.

شرکت رسا تجارت و هلدینگ یاس از دیگر شرکت‌های مجموعه سپاه پاسداران است که محسن سجادی‌نیا در آنها مدیرعامل یا عضو هیئت مدیره بوده است. او در نهایت در میانه‌ی دهه‌ی ۹۰ به دلیل فساد در این دو شرکت بازداشت شد و در سال ۱۳۹۹ به ۳۰ سال حبس و جزای نقدی محکوم شد.

هلدینگ یاس که سازمان اصلی بنیاد تعاون سپاه در حوزه خدمات، واسطه‌گری و مسکن به شمار می‌رود،‌ در زمستان ۱۳۹۶ و پس از بروز مفاسد گسترده منحل شد. ارتباط این پرونده با شهرداری تهران از یکسو و سپاه پاسداران از سوی دیگر موجب شد که اطلاع‌رسانی‌ها درخصوص این فساد ناقص و مبهم باشد.

از دیگر شرکت‌های وابسته به سپاه پاسداران شرکت گروه نورالفتح ثامن است که در سال ۱۳۸۳ نام خود را به شرکت گروه بین‌المللی تهران فناوری تغییر داد. در هیئت مدیره‌ی این شرکت نام محمود سیف به چشم می‌خورد.

در موردی دیگر، در گزارشی که وب‌سایت رویداد۲۴ در سال ۱۳۹۸ منتشر کرده، آمده است که نام محمود سیف در موسسه خیریه‌ امام رضا، متعلق به همسر محمدباقر قالیباف دیده می‌شود. در گزارش تحقیق و تفحص شورای شهر از شهرداری تهران در دوران ریاست محمدباقر قالیباف آمده است که شهرداری تهران، مبالغ کلان و املاک متعددی را به خیریه‌ امام رضا پرداخت کرده است.

محسن سجادی‌نیا همچنین عضو هیئت مدیره شرکت صنعتی-بازرگانی آوای شرق توس به نمایندگی از شرکت نوین تجارت مبین آرکا بوده است و در سال ۱۳۹۷ به عنوان میرعامل انتخاب شده است. جالب اینجاست که در اغلب شرکت‌های مورد اشاره نام «محمدامین سیف» نیز در هیئت مدیره دیده می‌شود.

گروه توسعه اقتصاد آرکا، سیستم‌های الکترونیک بانکی ناراتک، نماسازه آرکا، سینا تجارت قائم، صنایع پیشرو تک پارسیان، تارا تجارت سپید، ارتباطاتی ضحی کیش، همراه سیر فردیس، نماد سازه جنوب، صنایع فلزی ایران، توسعه عمران رهاد، همکاران راهپویان همتا، رسام نگار جاوید، میعان انرژی رازی، افق افروز ایما، مبین سازه پارند، پیشرو فناوران الماس، صنعت‌پردازان الماس، پویا خدمات الماس، افراموتور، نارا پروتیین ایرانیان، پژوهشی تصمیم‌سازان امین (در حال تصفیه)، توسعه ارتباطات جامع مبین، باتیس سازان الماس، فناوران مبین خاور، پیشگامان خدمات اول مخابرات تهران مبین، مبین تجارت فناور، گلوبال پایمنت سیستم مبین و دایا اقتصاد پارسیان از دیگر شرکت‌هایی است که نام محسن سجادی‌نیا، محمود سیف و محمد‌امین سیف در میان هیئت مدیره‌ی آنها دیده می‌شود.

افشاگری‌های همسر سابق

سردار محسن سجادی‌نیا در سال ۱۳۷۹ با شهرزاد میرقلی‌خان ازدواج کرد. آنها در سال ۱۳۸۶ به جرم دور زدن تحریم‌ها و تلاش برای خرید و انتقال تجهیزات نظامی در اتریش به مدت ۲۸ روز بازداشت شدند. به گزارش خبرگزاری مهر، «آنها به مدت دو ماه نیز در هتلی در اتریش تحت نظر بودند. درنهایت به قید وثیقه آزاد می‌شوند و به دبی بازمی‌گردند».

چندی بعد، شهرزاد میرقلی‌خان به همین اتهام در آمریکا دستگیر و به پنج سال زندان محکوم شد. خبرگزاری مهر در گزارشی که در زمان بازداشت شهرزاد میرقلی‌خان منتشر کرده، او را مادری توصیف کرده که در «تارهای عنکبوتی مردی شیاد» اسیر شده است. این گزارش که علیه محمود سیف، همسر سابق شهرزاد میرقلی‌خان نوشته در خردادماه ۱۳۹۰ منتشر شده است.

گزارش خبرگزاری مهر در دفاع از شهرزاد میرقلی‌خان و علیه محمود سیف

محمود سیف در این گزارش مردی «دروغگو» توصیف شده که با «دسیسه و ازدواج» سرنوشت شهرزاد میرقلی‌خان را به زندان‌های ایالات متحده آمریکا گره زد. در این گزارش همچنین اعلام شده که محمود سیف پیش از سفر به اتریش مدتی در «زندان‌های امنیتی ایران بازدشت بوده است».

به نوشته‌ی مهر، شهرزاد میرقلی‌خان و محمود سیف در سال ۱۳۷۹ به مدت سه سال صیغه کردند و در تمام دوران زندگی مشترک، محمود سیف «ازدواج‌های دیگری» نیز داشته است.

شهرزاد میرقلی خان «بی‌اطلاع»‌ از خرید تجهیزات نظامی در اتریش و «قربانی» محمود سیف توصیف شده است. در این گزارش همچنین آمده است که «شرکت محمود سیف در دبی اقدام به خرید و فروش غیرقانونی دوربین‌های جنگی (دید در شب گوگل) کرده بود» و به همین دلیل، او «هفت ماه در دبی زندانی شد» و یک بار هم می‌خواستند او را «به زندان گوآنتانامو منتقل کنند که با تلاش‌های شهرزاد انجام نشد».

براین اساس، شرکت محمود سیف در دبی پلمب می‌شود و او پس از آزادی به ایران بازمی‌گردد. در این گزارش همچنین ادعا شده که شهرزاد میرقلی‌خان پس از دیپورت از دبی،‌ راهی ایران شد و در مدت اقامت در ایران، «مدام مورد تهدید» قرار گرفت و حتی یکبار «مورد هدف گلوله» درمقابل شرکت محمود در خیابان کریمخان (خردمند جنوبی) قرار گرفت. او پس از این، از ایران فرار کرد و راهی قبرس شد و در این کشور بود که در سال ۱۳۸۶ دستگیر شد و سپس به مدت پنج سال در زندان‌های آمریکا زندانی شد.

به نوشته‌ی خبرگزاری مهر، محمود سیف اما در این مدت‌، «برای بار چندم» ازدواج می‌کند. همسر او در این زمان یک زن «سوریه‌ای تبار» معرفی شده و گفته شده که او یک پسر از این ازدواج دارد.

شهرزاد میرقلی‌خان در سال ۱۳۹۱ آزاد شد و پس از بازگشت به ایران به عنوان مدیر روابط بین‌الملل شبکه انگلیسی‌زبان پرس تی‌وی منصوب شد. او همچنین در دوران ریاست محمد سرافراز بر سازمان صدا و سیما به‌عنوان بازرس ویژه محمد سرافراز منصوب شد. او درسال ۱۳۹۴ از ایران خارج شد و در مسقط (عمان) مستقر گشت. پس از آن بود که دست به افشاگری زد و در ویدیوها و مصاحبه‌های متعدد از تلاش ایران برای دور زدن تحریم‌ها پرده برداشت.

بخش‌هایی از اطلاعات درباره محسن سجادی‌نیا (محمود سیف) نیز ازسوی همسر سابق‌اش، شهرزاد میرقلی‌خان افشا و رسانه‌ای شده است. میرقلی‌خان، محمود سیف را «مهره کلیدی دور زدن تحریم‌ها» معرفی کرده و گفته است که در زندان‌های آمریکا از او به عنوان «مغز متفکر دورزدن تحریم‌ها» و «خرید تسلیحات برای سپاه و ارگان‌های وابسته به آن» نام برده است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا در سال ۱۳۹۶ محسن سجادی‌نیا را در فهرست تحریم‌های این کشور قرار داد. اتهام او خرید تجهیزات و لوازم برای جعل اسکناس و تامین سلاح برای سپاه عنوان شد. با این حساب، به نظر می‌رسد که افشاگری شهرزاد میرقلی خان در این رابطه بی‌تاثیر نبوده است.

به گفته‌ی شهرزاد میرقلی‌خان، محمود سیف در «انتقال» محموله‌ها به پیروان جمهوری اسلامی در لبنان، سوریه، افغانستان و عراق «نقش اساسی» داشته است. او همچنین گفته است که «تهیه‌»ی تجهیزات سرکوب اعتراضات از قبیل ماشین‌های ضد شورش، سپرها، دستبندها و باتوم‌های برقی «از سوی محمود سیف» بوده است.

همسر سابق محمود سیف همچنین مدعی شده است که او «مهره بسیار مهمی» برای مجتبی خامنه‌ای، پسر رهبر جمهوری اسلامی و حسین طائب، رئیس سازمان اطلاعات سپاه بوده است.

محمود سیف در زندان

محمود سیف ۲۷ اسفند ۱۳۹۹ به ۳۰ سال حبس تعزیری محکوم شد و گفته شد که او که در زندان دوران محکومیت خود را می‌گذراند. اما مطابق نامه‌ای که رضا گلپور چمرکوهی، نویسنده کتاب شنود اشباح و زندانی امنیتی در شهریور ۱۴۰۰ منتشر کرد،‌ او  دو روز پس از اعلام حکم، در آخرین روز اسفند ۱۳۹۹، «با هویت محسن سجادی‌نیا از زندان اوین به مرخصی می‌رود».

به نوشته‌ی رضا گلپور، محمود سیف در تاریخ ۲۵ شهریور ۱۴۰۰ به زندان بازمی‌گردد و تنها ۹ روز بعد بار دیگر مرخصی می‌گیرد. رضا گلپور تاکید کرده است که این سردار سپاه در ماه‌های گذشته مدام در مرخصی بوده و روزهای انگشت‌شماری را در زندان گذرانده است.

شرح اتهامات و محکومیت‌ها

عناوین شغلی: سردار سپاه و معاون اقتصادی سازمان اطلاعات سپاه
اتهام‌ها: مشارکت در کلاهبرداری باندی، مشارکت در پولشویی و تصاحب غیرقانونی وجوه
محکومیت‌‌ها: ۳۰ سال حبس و جزای نقدی
محل زندگی: تهران، دبی
اقوام: همسر سابق شهرزاد میرقلی‌خان