علی اصغر پیوندی

اختلاس از دانشگاه تا هلال احمر

افشای فساد مالی گسترده در جمعیت هلال احمر به ریاست علی‌اصغر پیوندی، نام این پزشک ۶۰ ساله را وارد فهرست مفسدان اقتصادی جمهوری اسلامی‌ ایران کرد. بررسی ابعاد این پرونده به افشای فساد مالی او در زمان ریاست بر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجامید.

علی‌اصغر پیوندی متولد شهر سرخه در استان سمنان و فارغ‌التحصیل دکترای تخصصی در رشته گوش، حلق و بینی از دانشگاه شیراز است. او همچنین ادعا کرده است که دوره تکمیلی جراحی اندسکوپی سینوس و بینی را در دانشگاه گراتس اتریش گذرانده ‌است.

در سال ۱۳۹۲، علی‌اصغر پیوندی با حکم سیدحسن قاضی زاده‌هاشمی، وزیر وقت بهداشت به مدت چهار سال بر صندلی ریاست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نشست. او پس از آن به عنوان رئیس جمعیت هلال‌احمر منصوب شد و تا زمان بازداشت در آذر ماه ۹۸ در این سمت باقی ماند.

همزمان با انتصاب او به عنوان رئیس جمعیت هلال احمر، برخی از رسانه‌های ایران از نسبت خویشاوندی او با حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران خبر دادند. ولی پیوندی این موضوع را تائید نکرده است.

ریاست دانشگاه علوم پزشکی سمنان به مدت چهار سال‌، عضویت در فرهنگستان پزشکی، تدریس در دانشگاه و فعالیت در مرکز تحقیقات اختلالات شنوایی و بیمارستان لقمان حکیم از دیگر سوابق علی‌اصغر پیوندی ذکر شده است.

اختلاس از جمعیت هلال احمر

به گزارش رسانه‌های ایران، علی‌اصغر پیوندی از شهریور ماه ۱۳۹۸ تا زمان بازداشت در آذرماه همان سال بارها احضار شده بود. او در تاریخ یازدهم آذر ۹۸ در نامه‌ای به حس روحانی، رئیس جمهوری از سمت خود استعفا کرد و تنها به فاصله یک روز از سوی ضابطان قضایی بازداشت شد.

در پی بازداشت و کناره‌گیری از ریاست هلال احمر، پرونده‌ی او با شکایت سازمان بازرسی کل کشور در دادگاه کیفری دو مجتمع قضایی کارکنان دولت تهران به جریان افتاد. اتهام‌های او و همکارانش، «تصرف غیرقانونی در وجوه جمعیت هلال احمر و اختلاس، تحصیل مال از طریق نامشروع، معاونت در اختلاس، تضییع اموال و وجوه دولتی، اخذ رشوه و پورسانت، اختلاس و تصرف غیرقانونی در وجوه دولتی» اعلام شد.

جزئیات بیشتر نشان داد که او با تاسیس غیرمجاز یک شرکت در آلمان و سوءاستفاده از وضعیت بیمارستان زیر نظر ایران در دوبی، به ترتیب ۸۵ هزار و ۳۹۳ یورو و ۶۰ هزار یورو رشوه دریافت کرده است.

دریافت پول از شرکت‌های دارویی و تجهیزات پزشکی و برخی مسئولان مرکز پزشکی حج و زیارت از دیگر اتهام‌های او است. بازرسی‌های بیشتر در حساب‌های بانکی و صندوق امانات باعث کشف مبالغی شامل۱۴۰ هزار دلار، ۱۴۵ هزار یورو و ارزهای دیگر به ارزش سیصد میلیون تومان شد.

از دیگر اتهامات اصغر پیوندی مشارکت در پرداخت غیرقانونی (رشوه) به برخی نمایندگان مجلس و کارمندان سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و پرداخت غیرقانونی سکه و کارت هدیه به افراد گمنام است.

چه مبالغی از دانشگاه اختلاس کرد؟

در جریان رسیدگی به پرونده‌ی علی‌اصغر پیوندی، فساد مالی و اختلاس‌ در زمان ریاست بر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز به عنوان یکی دیگر از اتهامات او عنوان شد.

براساس گزارش‌ها، پیوندی حتی در ۱۱ آبان ۱۳۹۸ در ارتباط با فساد مالی در دانشگاه بازداشت شد اما با گذشت چند ساعت با وثیقه‌‌ای به ارزش سه میلیارد تومان آزاد شد.

به استناد مدارک سازمان بازرسی کل کشور و دادنامه تنظیم شده علیه پیوندی، او از شهریور ۹۲ تا مرداد ۹۶ که بر صندلی ریاست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تکیه داشت، مبلغ یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان از بودجه دانشگاه را به حساب شخصی خود و همسرش منتقل کرده است. از دیگر اتهامات او کسب مال نامشروع بابت کارانه‌هایی است که در سال‌های ۹۳ تا ۹۶ به مبلغ حدود هفتصد میلیون تومان دریافت کرده است.

او همچنین متهم شد که از سهم پنج درصدی دانشگاه از محل درآمد بیمارستان‌های تابعه به‌طور غیرقانونی برداشت کرده است. اصغر پیوندی علاوه بر دریافتی‌های قانونی، از محل اعتبارات جاری دانشگاه و بیمارستان لقمان مبلغ یک میلیارد و ۳۷۲ میلیون تومان را در قالب حقوق و کارانه بیمارستان لقمان و نیز دریافتی‌های خارج از شمول دریافت کرده است.

رئیس پیشین جمعیت هلال احمر همچنین متهم شد که در سال‌های ۹۳ تا ۹۶ از محل محاسبه فوق‌العاده مدیریتی و کارانه روسا و معاونان دانشگاه‌های علوم پزشکی و دانشگاه‌های همطراز، مبلغ هشتصد میلیون تومان فراتر از ضوابط و استحقاق دریافت کرده است.

سازمان بازرسی کل کشور درنهایت اعلام کرد که این مفسد اقتصادی حقوق ماهانه خود را تا ۵۰ درصد افزایش داده و و معادل آن نیز کارانه دریافت و همه این وجوه را در حساب مخفی واریز کرده است.

او همچنین طی سه فقره چک حدود یک میلیارد و ۱۶ میلیون تومان هزینه‌کرد بدون توجیه داشته و بخشی از مبالغ را نیز به حساب همسر خود واریز کرده و در این سال‌ها دو دستگاه آپارتمان نیز خریداری کرده است.

حکم نهایی دادگاه چه بود؟ 

در مهرماه ۱۳۹۹، احکام دادگاه اعلام شد و براساس آن، علی‌اصغر پیوندی با احتساب همه این اتهامات به ۱۲ سال حبس تعزیری، انفصال دائم از خدمات دولتی، بازگرداندن مبالغ اختلاس در دانشگاه و پرداخت دو برابر مبلغ به عنوان جزای نقدی محکوم شد.

او همچنین در مورد کسب اموال نامشروع به تحمل دو سال حبس تعزیری و استرداد مبالغ به حساب دانشگاه، سازمان تدارکات پزشکی و بیمارستان هلال احمر محکوم شد. پیوندی در مورد اتهام مشارکت در تصرف غیرمجاز و غیرقانونی ۸۵ هزار و ۳۹۳ یورو برای تاسیس شرکت در آلمان به ۷۴ ضربه شلاق تعزیری محکوم شد.

پیش از این و در جریان رسیدگی به پرونده، وب‌سایت انتخاب گزارش کرده بود که او پس از آزادی با قید وثیقه قصد خروج از کشور و سفر به ژنو را داشته که در فرودگاه متوجه حکم ممنوع‌الخروجی خود می‌شود.

شرح اتهامات و محکومیت‌ها

عناوین شغلی: رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس سازمان هلال احمر
اتهام‌ها: برداشت غیرقانونی و اختلاس
محکومیت‌‌ها: ۱۲ سال حبس تعزیری، انفصال دائم از خدمات دولتی، بازگرداندن مبالغ اختلاس
محل زندگی: تهران