سیدکاظم نورمفیدی

تصرف «خانوادگی» در امور گلستان

سیدکاظم نورمفیدی،‌ نماینده ولی فقیه در استان گلستان به جنگل‌خواری متهم شده است. این اتهام البته هرگز رسماً اعلام نشده بلکه برخی از سایت‌های داخلی به‌ویژه جنبش عدالت‌خواهی، او و فرزندانش را به جنگل‌خواری و زمین‌خواری متهم کرده‌اند.

در همین رابطه، در گزارشی که در سال ۱۳۹۷ در وب‌سایت «عدالت‌خواه ایران» منتشر شد، فعالیت‌های اقتصادی او و فرزاندانش و انتصاب‌های صورت گرفته در رابطه با سیدکاظم نورمفیدی زیر سوال رفته است. وب‌سایت عدالت‌خواه ایران در حال حاضر از دسترس خارج شده است.

در وب‌سایت سیدکاظم نورمفیدی آمده است که روح‌الله خمینی، رهبر جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۱ «حکم کم‌نظیری» به شخص او داده و در آن به او «اجازه تصرف در امور» گرگان و دشت را داده است. این حکم بنا بر ادعای آیت‌الله نورمفیدی از سوی رهبر جمهوری اسلامی عیناً تنفیذ شده است.

در وب‌سایت او همچنین آمده که نورمفیدی پس از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷، عهده‌‏دار کمیته‏ موقت انقلاب در منطقه شد و سپس به حکم آیت‌الله خمینی به سمت حاکم شرع دادگاه انقلاب منصوب شد. او از آن زمان تاکنون نماینده‌ی ولی‌فقیه در استان گلستان و امام جمعه‌ی گرگان بوده است.

فعالیت‌های اقتصادی کاظم نورمفیدی

به استناد تارنمای دفتر نورمفیدی، فعالیت‌های رسمی او که از آن به عنوان «خدمات فرهنگی و مذهبی» یاد شده، شامل فعالیت‌های دینی، مذهبی و تاسیس موسسه اقتصادی است. نامی از این موسسه‌های اقتصادی برده نشده اما جست‌وجوی نام او ما را به موسسه‌هایی از قبیل حوزه علمیه امام خمینی، موسسه فرهنگی میرداماد و موسسه بنیاد نور گرگان می‌رساند.

خود او در این باره در سال ۱۳۹۸ گفته است: مجموعه‌های فرهنگی و دینی بزرگی همچون موسسه فرهنگی میرداماد، حوزه علمیه امام، دارالمعرفه قم، مکتب الزهرا و غیره نیازمند اعتبار هستند. به گفته‌ی او ، اعتبار این موسسات از محل فعالیت‌های بنیاد نور گرگان می‌آید.

سیدکاظم نورمفیدی که در میان خبرنگاران سخن می‌گفت، تاکید کرد که «هیچکس در استان گلستان تاکنون چنین خدمتی نکرده است». او البته یادآور شد که «براساس مستندات» سند هیچ کدام از این مراکز و فعالیت‌ها به نام شخص او نیست. این نماینده‌ی ولی فقیه البته اشاره نکرده است که فرزندانش، سیدمجتبی، سیدمصطفی و سیدعلی از اعضای هیئت‌مدیره‌ی است موسسات و موسسات زیرمجموعه‌ی آنها به شمار می‌روند.

یک جست‌وجوی ساده در روزنامه‌ی رسمی کشور نشان می‌دهد که سه موسسه‌ی فرهنگی – مذهبی میرداماد، حوزه علمیه امام خمینی و بنیاد نور گرگان، از سوی سیدمصطفی نورمفیدی، سیدعلی نورمفیدی و سید مجتبی نورمفیدی اداره می‌شوند.

آنها همچنین مدیریت شرکت‌های زیرمجموعه‌ی این موسسه‌ها، شرکت‌های وابسته و شرکت‌های مستقل دیگری را در این استان و استان قم برعهده دارند که عبارت‌اند از: سبزگستر فاضل‌آباد ملچ، صنایع کیمیا روکش گرگان، مدرسه علمیه الزهرا گرگان، تخته فشرده ممتاز گلستان، خدماتی شایان راه گلستان، کارخانجات خوراک دام و طیور گرگان و دشت، فرهنگی مرکز فقهی ائمه اطهار قم، فرهنگی هنری گلستان شمس ایرانیان، فرهنگی هنری دارالمعرفه قم، فدک‌یار گرگان، آرمان‌کبیر اندیشه فروزان، صنایع کیمیا چوب گلستان، کشتارگاه صنعتی طیور گلستان، سبزگستر نوچمن گرگان، کارخانجات لاستیک هیرکان، صنایع چوب سندل گرگان، صنایع ملامینه کیمیا چوب مازندران، قارچ دکمه‌ای مزرعه گلستان، شایان‌راه گلستان، سبزگستر راش، سبزگستر نورچمن گرکان و سبزگستر بلوط گرگان.

با استناد به توییت وحید اشتری از فعالان رسانه‌ای عدالت‌خواه، سید حامد نقیبی تنها داماد سید کاظم نورمفید و همسر وحیده سادات نورمفیدی است. براساس روزنامه‌ی رسمی کشور، او از اعضای هیئت مدیره، بازرس اصلی و رئیس هیئت مدیره‌ شرکت‌هایی از قبیل تخته فشرده ممتاز گلستان، راش بینه گرگان، صنایع چوب سندل گرگان و فدک یار گرگان به شمار می‌رود.

همچنین نام خدیجه‌سادات نورمفیدی به عنوان بازرس علی‌البدل شرکت سیمان امید گلستان از سال ۱۳۸۳ تاکنون در سامانه‌ی ثبت شرکت‌ها دیده می‌شود.

ساخت حوزه علمیه امام خمینی از سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۵ به طول انجامید و در ۲۰ هزار متر مربع بنا شده است. ساخت مدرسه‌ی علمیه خواهران الزهرا نیز از سال ۱۳۶۰ در ۱۴هزار مترمربع و هفت هزار متر مربع زیربنا شروع شد و در سال۱۳۸۴ به اتمام رسید.

اتهام زمین‌خواری و غارت جنگل

فعالیت شرکت‌های متعلق به خانواده نورمفیدی اغلب در صنایع چوب و خدمات وابسته به آن است که نشان از برداشت از جنگل‌ها و منابع طبیعی استان گلستان دارد.

این موضوع به‌ویژه از ابتدای دهه ۹۰ و با افزایش پدیده زمین‌خواری در استان گلستان، انتقادات زیادی را متوجه‌ی سیدکاظم نورمفیدی کرده است. سیدکاظم نورمفیدی و فرزندانش متهم هستند که علاوه بر تصرف چند هکتار از بهترین اراضی ملی گرگان مانند ناهارخوران و روستای تاریخی زیارت، دست به برداشت غیرقانونی از جنگل و منابع طبیعی زده‌اند.

در همین رابطه، عباس پالیزدار، عضو هیئت تحقیق و تفحص از قوه قضائیه در یک سخنرانی در دانشگاه بوعلی سینای همدان گفت: «اینطوری نیست که بگوییم چون آقای نورمفیدی چپ است، فساد دارد. درخصوص فساد جنگل‌‌خواری اطلاعات کافی دارم از جریان چپ و راست. از یزدی سه هزار هکتاری خلیل‌محله بهشهر تا دیگری و دیگری.» آیت‌الله نورمفیدی از روحانیون نزدیک به جریان اصلاح‌طلب به شمار می‌رود و‌ آیت‌الله یزدی از سیاستمداران متعلق به جریان اصولگرا بوده است.

فعالان دانشجویی موسوم به «مطالبه‌گران و عدالت‌خواهان استان گلستان»، سید کاظم نورمفیدی را به «زمین‌خواری و غارت» جنگل‌های گلستان متهم کرده‌اند. آنها در گزارش‌های خود ادعا کردند که آیت‌الله نورمفیدی، عضو مجلس خبرگان رهبری به همراهی چند فرزند خود طی دست‌کم ۳۰ سال گذشته با تاسیس چند شرکت و احداث صنایع چوبی از منابع جنگلی و سرمایه ملی به نفع خود سودجویی کرده‌اند».

این گزارش‌ها در حال حاضر حذف شده‌اند و وب‌سایت عدالت‌خواهان ایران نیز از دسترس خارج شده است. در رابطه با اتهام جنگل‌خواری، سعید زیباکلام، استاد دانشگاه تهران و از اصولگرایان سرشناس در تلگرام خود نوشته است: آیندگان خواهند پرسید چطور یک نماینده ولی فقیه در یک استان شمالی بیش از ۲۰ شرکت در حوزه چوب به نام سه فرزندش داشت ولی هیچ‌کس از عملکرد او سوال نکرد؟

همچنین وحید اشتری از فعالان رسانه‌ای عدالت‌خواه در کانال تگرام «مکتوبات» با انتشار اسناد و مدارکی خبر داده است که بدهی‌های حوزه علمیه بابت طرح بهره‌برداری از جنگل‌ها به تعویق افتاده و پرداخت نشده است. به گفته‌ی او، بهره‌برداری از جنگل‌های علی‌آباد،‌ شموشک گرگان و دیار گلستان بدون دریافت وجه به موسسات متعلق به خانواده‌ی نورمفیدی واگذار شده است.

کانال مکتوبات همچنین اعلام کرده است که «الهام موحدی، همسر سید مصطفی نورمفیدی، خواهر علیرضا موحدی است». در جلسه‌های دادگاه رسیدگی به اتهامات مدیران سابق بانک سرمایه، نام علیرضا موحدی به عنوان بدهکار بانکی و از متهمان اختلاس از صندوق ذخیره فرهنگیان مطرح شد و اعلام شد که او از کشور خارج شده است.

اتهام جنگل‌خواری وقتی جدی‌تر شد که در سال ۱۳۹۵، نامه‌ای از سوی نمایندگان ولی فقیه در استان‌های شمالی؛ سید کاظم نور‌مفیدی، نورالله طبرسی  و زین‌العابدین قربانی خطاب به علی لاریجانی، رئیس وقت مجلس شورای اسلامی منتشر شد که در آن خواستار توقف طرح «تنفس جنگل» شدند.

تصرف و بهره‌برداری از جنگل‌های لوه گالیکش از سوی سیدکاظم نورمفیدی و وابستگانش از دیگر اتهاماتی است که در سال‌های اخیر علیه او مطرح شده است. او در سال ۱۳۹۸ در پاسخ به سوال یکی از جوانان در این باره، برداشت و تصرف از جنگل‌های این منطقه را تایید کرد و گفت که شخصا در این‌باره از روح‌الله خمینی اجازه گرفته تا علاوه بر انجام تعهدات نسبت به دولت، عوائد آن (برداشت و تصرف از جنگل) را صرف ساخت حوزه علمیه کند.

در گزارشی که از این جلسه در وب‌سایت گلستان ما منتشر شده، سید کاظم نورمفیدی می‌گوید که رو‌ح‌الله خمینی «با استقبال از این امر با آن موافقت کرده است».

این نماینده‌ی ولی فقیه تاکید کرده است که از عوائد این کار حتی یک ریال هم به جیب او و منسوبین‌اش نرفته و با بخشی از عوائد این طرح، علاوه بر حوزه علمیه برادران و خواهران و امور فرهنگی، چندین مدرسه در سرتاسر استان ساخته شده است.

او در حالی همه‌ی اتهامات را انکار کرده است که فهرست بلندبالای شرکت‌ها و موسسات وابسته به خانواده‌ی نورمفیدی از فعالیت‌های گسترده‌ی اقتصادی این خانواده در استان گلستان پرده برمی‌دارد.

شرح اتهامات و محکومیت‌ها
عناوین شغلی: نماینده ولی‌فقیه در استان گلستان از ابتدای انقلاب تاکنون
اتهام‌ها: زمین‌خواری و تصرف اراضی ملی گلستان
محکومیت‌‌ها: هرگز پرونده‌ای علیه او در دادگاه تشکیل نشد
محل زندگی: گرگان
اقوام: مصطفی نورمفیدی، مجتبی نورمفیدی، علی نورمفیدی، سیدحامد نقیبی